Speedtest internet

Heeft u last van het traag openen van websites? Doe hier onder een snelheidstest en controleer of dit conform uw abonnement is. Indien uw internet snelheid daar heel erg onder zit kan het verstandig zijn om contact op te nemen met uw provider. Tevens kunnen wij ook advies uit brengen om uw netwerk sneller en stabieler te krijgen. Neem daarvoor contact met ons op. Onderaan deze pagina leest u ook meer informatie over de test en de gebruikte termen.

Provided by OpenSpeedtest.com

Uitleg speedtest:

Download Snelheid

De speedtest berekend de snelheid van jouw internet door te kijken naar download- en uploadsnelheid. Maar wat betekenen deze twee termen eigenlijk? Downloaden is het binnenhalen van een bestand van het internet naar jouw eigen apparaat. Dat kan een computer, een tablet of een telefoon zijn. Ook het bezoeken van een website valt onder downloaden. Je laadt namelijk de gegevens van de website zodat je deze op jouw scherm te zien krijgt. Andere voorbeelden van downloaden zijn: muziek luisteren, een YouTube filmpje kijken, e-mails bekijken en Facebook bezoeken.

Om je downloadsnelheid te testen wordt een korte voorbeeld download gedaan om te kijken of alles naar behoren werkt. Naar aanleiding van het resultaat van deze download, kiest de speedtest een groter bestand om de daadwerkelijke download test te doen. Naar aanleiding van dit resultaat kan de snelheid van je internet bepaalt worden.

Upload Snelheid

Uploadsnelheid is het tegenovergestelde van downloadsnelheid. Je bent dan geen bestanden aan het binnenhalen, maar verstuurt juist bestanden naar iemand of zet deze op het internet. Uploaden doe je bijvoorbeeld wanneer je een foto op Facebook zet. Andere voorbeelden van uploaden zijn: een filmpje op YouTube zetten, je CV op een vacature website zetten en een e-mail verzenden.

Net als bij het testen van de downloadsnelheid wordt gebruik gemaakt van een voorbeeld upload om te kijken hoe snel je kunt uploaden. Eerst maakt de speedtest een inschatting van je internetsnelheid door middel van een test upload. Hierna wordt een groter bestand gebruikt om de daadwerkelijke uploadsnelheid van je internet te bereken.

Jitter / ms

Vertraging heeft betrekking op de tijd die het duurt voordat een beetje gegevens van het ene eindpunt naar een ander eindpunt worden verplaatst. Het heeft meestal invloed op de gebruikerservaring en is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Vertraging bestaat uit vier componenten: verwerkingsvertraging, wachtrijvertraging, transmissievertraging en propagatievertraging. Terwijl Jitter specifiek inconsistenties vertraagt. Het verwijst naar de discrepantie tussen de vertragingen van twee pakketten. Dit resulteert in pakketverlies en netwerkcongestie. Daarom zijn Jitter en vertraging meestal aan elkaar gebonden, maar ze zijn niet hetzelfde.

Speedtest resultaat

De speedtest berekend de uiteindelijke internetsnelheid door zowel pieksnelheden als het gemiddelde per seconde 30 keer te meten. Het gemiddelde wordt genomen zodat afwijkingen, zoals de start van de speedtest, uit de resultaten te filteren. De speedtest geeft uiteindelijk aan wat de hoogste download- en uploadsnelheid is en dit is de snelheid van je internetverbinding.