WannaCry-ransomware in 150 landen

WannaCry-ransomware in 150 landen

In de laatste weken is er weer veel over Ransomware te horen in het nieuws. Hier onder leest u wat u kunt doen om dit zo ver mogelijk tegen te gaan. Wij kunnen u ook hierin adviseren en verder helpen.

Wat is ransomware?

Ransomware is een type malware, ofwel kwaadaardige software, die een computer blokkeert of bestanden versleutelt. Pas als je losgeld (ransom) betaalt zou je de computer of de bestanden weer kunnen gebruiken. De Nederlandse term is daarom gijzelsoftware.

Ransomware is erg vervelend. Door de variant die al je bestanden versleutelt (ook wel cryptoware genoemd) kun je ongemerkt bijvoorbeeld je hele foto-archief of muziekverzameling, inclusief aangesloten back-ups, verliezen. Oudere, en nu minder vaak voorkomende, varianten van ransomware, blokkeren alleen de internetbrowser of het opstarten van de computer.

Wat is belangrijk geregeld te hebben?

  • Het is belangrijk dat uw computer goed beveiligd is met een antivirus pakket.
  • U moet uw apparaten altijd up to date houden. Als er Windows updates zijn dan moet u deze altijd installeren.
  • Maak altijd een back-up op een externe harde schijf en koppel deze af nadat u de back-up heeft gemaakt. Dan weet u in ieder geval zeker dat u ten alle tijden een werkende back-up heeft. Sluit deze nooit terug aan op een ge├»nfecteerde PC, altijd eerst een herinstallatie (laten) uitvoeren. Back-ups gelden naast PC ook voor laptop, tablet en telefoon.
  • Open nooit een e-mail waarvan je niet zeker bent of het wel voor jou bestemd is, deze mail kan namelijk virussen bevatten!

Indien u een ransomeware virus heeft gehad op de computer is het aangeraden om de PC opnieuw te laten installeren. Zo weet u zeker dat u weer 100% veilig kan verder werken. Voor meer vragen kunt u altijd contact opnemen.